Produkcja żywności ekologicznej wymaga certyfikacji. Przejście z systemu konwencjonalnego na eko wiąże się z tzw. okresem przestawiania uprawy.
Ostatnie z tej serii:
2025-11-06
W programie między innymi powiemy o ekologicznych gospodarstwach. Tym razem o ekoprzetwórstwie owoców i warzyw.
2025-10-16
W programie powiemy między innymi o działalności kół gospodyń wiejskich na przykładzie KGW Sieprawice "Sieprawiczanki" z gminy Jastków.
2025-10-10
Już po raz piąty w Lublinie odbędzie się Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa. To między innymi prezentacja lokalnych producentów i degustacja wyrobów, warsztaty kulinarne dla dzieci a także prelekcje lubelskich...
2025-09-01
W programie między innymi powiemy o dopłatach do składek ubezpieczenia zwierząt gospodarskich. Ruszył nabór wniosków. Będzie też o przydomowym przetwórstwie mleka. Zaprasza Małgorzata Maksim.
2025-08-26
Pochwycenie lub uderzenie przez ruchome części maszyn, pogryzienie lub przygniecenie przez zwierzę - te wypadki wciąż zdarzają się w rolnictwie. Nadal jednak najczęstszą przyczyną wypadków są upadki osób: z drabin,...