Produkcja żywności ekologicznej wymaga certyfikacji. Przejście z systemu konwencjonalnego na eko wiąże się z tzw. okresem przestawiania uprawy.
Ostatnie z tej serii:
2024-12-09
Rozmowa o działaniach prewencyjnych, prowadzonych przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w ramach projektu „Bezpieczny Rolnik, Bezpieczna Wieś”.
2024-12-07
Rozmowa o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków. Będziemy też przypominać kołom gospodyń wiejskich, które otrzymały wsparcie na działania statutowe, o zasadach jego wydatkowania i rozliczeń.
2024-12-06
Rozmowa o pseudozbożach, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Będzie też o Krajowym Programie Ochrony Zasobów Genetycznych Świni Rasy Puławskiej i o tradycjach jej hodowli.
2024-12-04
Rolnicy, którzy chcą otrzymać płatności dobrostanowe za 2024 rok, muszą odbyć szkolenie z metod ograniczających stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej.
2024-12-03
Rusza nabór wniosków o wsparcie na „Tworzenie i rozwój organizacji producentów i grup producentów rolnych”. Dofinansowanie pochodzi z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.