Podstawowym elementem ograniczania marnowania żywności jest planowanie i kupowanie takiej ilość jedzenia, jaką jesteśmy w stanie spożyć. Ważne jest także właściwe jej przetwarzanie. W naszych domach najczęściej marnują się produkty z krótkim terminem przydatności: warzywa, owoce, mięso, ale przede wszystkim pieczywo.
Ostatnie z tej serii:
2025-06-24
Mniszek lekarski, dzięki swoim składnikom, poprawia trawienie, wzmaga apetyt i pomaga w odchudzaniu. Choć uznawany jest za uciążliwy chwast, to w medycynie naturalnej zalicza się go do bardzo cennych roślin...
2025-06-23
Lato to czas zbioru wielu owoców, które o tej porze roku mają najwięcej wartości odżywczych. Warto zwrócić uwagę na owoce jagodowe.
2025-06-20
Aktywność to nie tylko ćwiczenia fizyczne, a także rekreacja i turystyka. Atrakcji do zwiedzania w naszym regionie nie brakuje, to m.in. ciekawe szlaki turystyczne, na których można poznawać walory przyrodnicze...
2025-06-19
Niewłaściwa dieta może być przyczyną dolegliwości jelitowych. Chociaż jedzenie należy do przyjemności, czasami spożyte potrawy nie dają o sobie zapomnieć. Dotyczy to również żywności uznawanych za zdrową. Jedną z przyczyn...
2025-06-18
Węglowodory aromatyczne, tzw. WWA, są groźne dla organizmu człowieka. Te rakotwórcze substancje powstają między innymi podczas grillowania potraw. Dlatego należy je spożywać z umiarem, stosując się do zasad, które zminimalizują...