Wśród często stosowanych konserwujących dodatków do żywności są azotany i azotyny. Służą one między innymi do peklowania mięsa, bowiem zapobiegają pojawieniu się jadu kiełbasianego. Mogą jednak powodować wytwarzanie się związków rakotwórczych.
Ostatnie z tej serii:
2025-12-05
W dzisiejszym programie powiemy o ćwiczeniach, które możemy wykonać w kilka minut, wykorzystując od tego biurko czy krzesło. Pozwoli to rozluźnić, odprężyć i odciążyć nasz kręgosłup.
2025-12-04
Dzisiaj powiemy, jak rozważnie się odchudzać.
2025-12-03
Wśród dodatków do żywności największe obawy budzą zwykle konserwanty, to warto też zwracać uwagę na 6 syntetycznych barwników, które są przedmiotem badań naukowców.
2025-12-01
Kiełki – najprostszy i najtańszy sposób dostarczania najwyższej jakości zdrowej żywności przez cały rok.
2025-11-28
Stretching to forma aktywności fizycznej polegająca na rozciąganiu mięśni w celu zwiększenia ich elastyczności i poprawy zakresu ruchu.