Wśród często stosowanych konserwujących dodatków do żywności są azotany i azotyny. Służą one między innymi do peklowania mięsa, bowiem zapobiegają pojawieniu się jadu kiełbasianego. Mogą jednak powodować wytwarzanie się związków rakotwórczych.
Ostatnie z tej serii:
2025-02-14
Trening cardio to ćwiczenia wytrzymałościowe, które pozwalają dotlenić nasz organizm, poprawiają prace układu krążenia oraz wpływają pozytywnie na kondycję.
2025-02-13
Dieta redukująca masę ciała nie musi być cierpieniem. Żeby schudnąć, trzeba jeść, ale by było to skuteczne, należy zmienić swoje nawyki żywieniowe, nie burząc przy tym drastycznie dotychczasowego życia.
2025-02-12
Informacje na opakowaniach żywności: data minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia.
2025-02-11
Rośliny zielarskie mają szerokie zastosowanie w lecznictwie i kuchni, jako przyprawy do potraw. Te zdrowe, naturalne dodatki nie tylko dostarczają nam walorów smakowych, ale także wartości odżywczych. Wśród nich są między...
2025-02-10
Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witamin C, K, A, E czy tych z grupy B. Zawiera też wiele makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka.