Wbrew powszechnej opinii, grzyby posiadają nie tylko walory smakowe i zapachowe, ale również odżywcze. Dotyczy to zwłaszcza gatunków hodowlanych, takich jak pieczarka czy boczniak. Należy je jednak odpowiednio przygotowywać.
Ostatnie z tej serii:
2025-12-11
Istotą zdrowego odżywiania jest to, co zjadamy, jak często i w jakich ilościach. Nie bez znaczenia jest także uregulowanie czasu pracy, snu i odpoczynku, a w okresie jesienno-zimowym warto szczególnie...
2025-12-10
Etykiety na opakowaniach żywności to dla nas cenne źródło informacji, dlatego należy je czytać. Z nich dowiemy się, z jakim produktem mamy do czynienia.
2025-12-09
Sosna to wiecznie zielone drzewo. Preparaty sosnowe wykorzystuje się w wielu różnych schorzeniach. Pączki i pędy sosny wykazują działanie wykrztuśne, rozkurczowe i przeciwbakteryjne. Natomiast olejek sosnowy otrzymywany z igieł sosny...
2025-12-08
Samopsza to jedno z najstarszych zbóż wykorzystywanych przez człowieka. Nieco zapomniane, ale warto odkryć je na nowo. Podobnie jak płaskurkę czy orkisz.
2025-12-05
W dzisiejszym programie powiemy o ćwiczeniach, które możemy wykonać w kilka minut, wykorzystując od tego biurko czy krzesło. Pozwoli to rozluźnić, odprężyć i odciążyć nasz kręgosłup.