Czy kulinaria mają moc promocji danego miejsca i regionu? O tym Agnieszka Krawiec rozmawia z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, antropolożką jedzenia, orientalistką i autorką książek.
Ostatnie z tej serii:
2025-10-05
Anita Pogorzelska - podróżniczka, której celem wypraw są często mało znane plemiona, dotarcie do ludzi żyjących na uboczu cywilizacji. Tak było w Papui, w Nepalu, tak jest i teraz w...
2025-08-24
O Afryce widzianej i poznawanej z perspektywy motocykla opowiada Anna Żak, podróżniczka i motocyklistka, laureatka wyróżnienia w kategorii Wyczyn na Kolosach za 2023 rok, która od prawie 10 lat realizuje...
2025-08-10
Kraj Basków, Salamanka, Toledo… Piękne i atrakcyjne pod wieloma względami miejsca w Hiszpanii, ale jednak nieco rzadziej przez Polaków odwiedzane, zaprezentujemy dziś w magazynie Podróże małe i duże. Do Hiszpanii...
2025-08-03
Spacer poświęcony walkom w Śródmieściu Południowym w czasie Powstania Warszawskiego. Kto grał i śpiewał na koncertach organizowanych w pierwszych dniach powstania? Gdzie produkowano mydło i środki dezynfekcyjne dla powstańczych szpitali?...
2025-07-27
Czy kamperem bez napędu 4×4 da się przejechać Saharę? Jak to jest budzić się z widokiem na Etnę? Czy do blasku lazurowej wody można się przyzwyczaić? Opowiadają Aldona i Daniel...